Va salut,
Scuze daca postez gresit aici, am incercat pe softpedia initial dar imi da eroare la baza lor de data dintrun motiv sau altul.
Sunt interesat de un credit ipotecar pe care as vrea sa il termin in 5 ani. Nu vorbesc de Prima Casa, ci de credit ipotecar standard, datorita restrictiilor de vanzare/inchiriere in primii 5 ani.
Dupa ce am vorbit cu un consultant care m-a ajutat cu strangerea de informatii, am ajuns la concluzia ca cea mai buna optiune ar fi BCR datorita dobanzii ok, cu salariul la ei, comision de rambursare anticipata 0 si dobanda fixa in primii 5 ani, variabila dupa.
Pot spune ca nu am alte rate si am un salariu ok ce ma ajuta sa imi permit o rata lunara mai mare.
Avand clara dorinta de a da cat mai putini bani in plus bancii pentru un astfel de imprumut, speta mea ar fi urmatoarea.
In ce scenariu ar fi costul mai mic (suma data bancii in plus fata de credit mai mica) ?
daca as face un credit pe 5 ani si as plati o rata mare lunar; sau
daca as face pe 30 de ani, cu rata mai mica, dar as plati mai mult lunar in asa fel incat sa termin in 5 ani
Desi inteleg beneficiile de a face pe 30 de ani, intrebarea mea e legata strict de cost.
Nici consilierul de la firma si nici consilierul de la BCR nu a reusit sa imi dea raspuns la aceasta intrebare. Chiar am si sesizare activa cu BCR pentru a primi un raspuns si de 2 saptamani nu am primit nici un update.
La prima conversatie, consilierul de la firma m-a sfatuit pentru cel pe 30 de ani, deoarece platind mai mult, principalul scade pt urmatoarea luna si astfel se reglreaza beneficiind in final de o rata mica si un mare avantaj, in care se intampla ceva si nu mai pot a opri creditul.
Dar pe un asftel de credit pe 30 de ani, se plateste la inceoput dobanda bancii (anuitate) sa fie banca sigura ca isi ia profitul primul. Din acest motiv am cerut sa calculam printro simulare sa vad rezultatele si apoi sa luam o decizie.
Efectuand o simulare imprecisa, nu am reusit sa aflam costul final pt credit pe 30 de ani platit in 5 si am ramaz in Limbo.
Banca pe cealalta partea, a incercat sa imi explice ca daca efectuez o plata anticipata pe o luna, apoi se recalculeaza tot si nu pot sa imi dea calculul final deoarece ar trebui sa faca 60 de simuari,1 pt fiecare luna din cei 5 ani. Desi imi e greu de crezut am zis ok. Dar un rezultat final, pentru a afla care optiune ar avea ipotetic un cost mai mic, tot ar trebui sa imi spuna, si nu au fost in stare.
Imi tot spun ca sunt variabile care pot aparea care pot influenta intr-un fel sau altul, cand in ce zi platesti rata, cat dai anticpat etc ceea ce mi se pare foarte stupid.
Sunt sigur ca nu sunt singurul ca a fost vreodata in scenariul acesta de aceea v-as ruga care v-ati mai confrutat cu speta asta sau aveti o oarecare experienta financiara sa imi dati un sfat.
TLDR VERSION
Doar de dragul calcului si pur ipotetic putem lua exemplul urmator.
Doresc un credit 55K euro.
Daca optez pentru credit pe 5 ani, sa spunem ca va fi o rata de 1k pe luna, doar de dragul exemplului. In realitate va fi mai mare sau mai mic, nu conteaza. Am ales asa ca sa avem o suma rotunda.
In acest scenariu banca va avea prfit de la mine de 5K. 1k pe luna * 6 de luni sunt 60K. Minus suma initiala. E clar.
Daca optez pentru credit pe 30 de ani, ca sa urmez acelasi esalon de plata, mi-as impune personal o rata
de 1k, desi rata ceruta de banca ar fi mai mica.
In acest scenariu, eu vreau sa aflu daca profitul bancii de la mine va fi mai mic sau mai mare de 5K.
Daca profitul bancii va fi mai mic, voi termina creditul inainte de 60 de luni daca nu mai mult, evident.
Asta incerc sa aflu,
Va multumesc pentru orice ajutor imi puteti oferi!!