Finzoom.ro
»
Altele
»
Subiecte generale
»
Ce dobanda mai are un libret de economii CEC?
Nivel: Advanced Member
Grupuri: Registered
Intrat: 21.02.2017(UTC) Postari: 89 Locatia: Bucuresti
|
Am un libret de economii pe care am depus o anumita suma de bani. Ultima data cand mi-a pus dobanda pe el a fost in anul 1998. De atunci acest libret a fost amestecat printre alte documente neimportante. De curand l-am gasit si doresc sa ma adresez CEC - ului in vederea depunerii dobanzii la zi. Intrebare: Este valabil sa mi se puna dobanda in orice filiala CEC sau ce trebuie sa fac? Unde sa ma adresez?
|
|
|
|
Nivel: Advanced Member
Grupuri: Registered
Intrat: 07.07.2016(UTC) Postari: 88 Locatia: Bucuresti A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
Aveti mai jos raspunsul reprezentantilor CEC Bank:
„Pentru libretele de economii, Banca a bonificat dobanda la vedere in conformitate cu ratele anuale de dobanda practicate la aceste produse de economisire, clientii fiind informati prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale si prin comunicate de presa publicate in presa de profil de la acea data.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.
In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.
Sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost in permanenta la dispozitia titularilor, acestia putand sa le retraga oricand si sa le dea destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor acestora sau cand constatau deteriorarea puterii de cumparare a banilor (in contextul perioadei de dupa 1989).
Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.
In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale prevede la articolul 5, alineat 3 urmatoarele:
“(3) Denominarea se realizeaza in baza prezentei legi, fara a fi necesara o declaratie in acest sens din partea persoanelor autorizate.”
|
|
|
|
Finzoom.ro
»
Altele
»
Subiecte generale
»
Ce dobanda mai are un libret de economii CEC?
Salt la forum
Legenda si permisiuni de acces...
Nu poti posta subiecte noi in acest forum.
Nu poti raspunde la subiecte in acest forum.
Nu iti poti sterge postarile din acest forum.
Nu iti poti edita postarile din acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaje in acest forum.
Acesta pagina a fost generata in 0.043 secunde.