Nivel: Advanced Member
Grupuri: Registered
Intrat: 21.02.2017(UTC) Postari: 89 Locatia: Bucuresti
|
Buna ziua. Doresc sa va cer un sfat in legatura cu titlurile de stat.
In primul rand doresc sa va felicit pentru munca pe care o depuneti. Am urmarit destul de multe articole si canalul de youtube.
Nu am reusit sa imi raspund la cateva intrebari din pacate si nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie.
Avem 100.000 lei pentru o viitoare investitie intr-un teren. Avand in vedere faptul ca in acest moment imobiliarele au luat-o razna cel putin in zona noastra intr-un mod incredibil, terenurile care costau 20-30 euro mp au devenit 70-80 euro mp, crescute artificial, nu consider ca este oportun sa investim acum.
In acelasi timp acesti bani nu as vrea sa ii las sa nu produca nimic.
Ma gandesc in acelasi timp la scenariul urmator. Cumparam titluri de stat de toti banii, dar peste 6 luni cade piata imobiliara si gasesc un teren superb la un pret bun, cum pot sa imi "recuperez" banii din tilturile de stat?
In acest scenariu de incertitudine, este mai convenabil sa obtez pentru maturitate de 5 ani? Am inteles bine ca dobanda anuala este de 3.75 si se ofera anual? Daca renunt la titluri dupa 1 an si 4 luni, trebuie sa rambursez dobanda primita dupa primele 12 luni?
|
|
|
|
Nivel: Member
Grupuri: Registered
Intrat: 24.11.2016(UTC) Postari: 21 Locatia: Bucuresti Multumiri: 2 ori A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
In legatura cu intrebarea dvs., in primul rand, a pune toti banii intr-un singur loc, nu este o idee buna, oricat de sigur ar fi acel loc.
Iar, pe langa siguranta, garantare si castig, trebuie sa tinem seama si de accesibilitate (sau cat de lichid este acel instrument, cat de usor avem acces la banii economisiti sau investiti – de ex. investitia in imobiliare este foarte putin lichida si pierzi daca esti nevoit sa vinzi brusc).
In cazul titlurilor de stat din emisiunea Tezaur, acestea sunt avantajoase doar daca sunt tinute pana la scadenta, fiindca in caz de rascumparare anticipata:
1. Pierdeti intreaga dobanda (deci primiti banii pe care i-ati investit initial, minus dobanda incasata – daca este cazul)
2. Puteti retrage doar maxim 5.000 lei pe zi de la Trezorerie!
3. Daca un investitor se duce astazi de ex. la Trezorerie pentru rascumparare, trezoreria va inregistreaza cererea si va depune toate cererile primite intr-o luna, pentru plata luna urmatoare, la Ministerul Finantelor. Apoi ministerul vireaza banii in contul investitorului pana pe 20 ale lunii, iar apoi investitorul poate sa-i retraga in limita de 5000 lei/zi.
Detalii si in articolul Finzoom: https://www.finzoom.ro/a...-4493-bac1-5d5c6472b7db/Modificat de catre utilizator joi, 11 februarie 2021 13:47:43(UTC)
| Motiv: Nespecificat
|
|
|
|
Nivel: Advanced Member
Grupuri: Registered
Intrat: 21.02.2017(UTC) Postari: 89 Locatia: Bucuresti
|
Avand in vedere ca reusim sa economisim lunar 5000-7000 lei, recomandati un alt sistem de "pune banii la lucru" ?
|
|
|
|
Nivel: Member
Grupuri: Registered
Intrat: 24.11.2016(UTC) Postari: 21 Locatia: Bucuresti Multumiri: 2 ori A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
Pentru “a pune banii la treaba”, cel mai bine este sa va diversificati economiile/investitiile si instrumentele folosite – pentru a reduce riscurile si creste castigurile. In general riscurile si castigurile se compenseaza intre instrumente din categorii diferite.
Si, poate cel mai important, sa investiti doar in instrumente pe care le intelegeti si cu care sunteti confortabil, in functie de profilul dumneavoastra:
- Depozite in lei (puteti compara pe FinZoom.ro AICI care sunt cele mai avantajoase depozite , in functie de DAE=dobanda-taxe si comisioane. De ex. depozitul online de la TBI Bank pe 15 luni are o dobanda de 4.2% si nu are comisioane)
- Titluri de stat in lei si/sau euro – acum este disponibila emisiunea Tezaur de care vorbeati (puteti sa-I tineti doar un an, 3.25%, daca credeti ca aveti nevoie de ei), sau puteti achizitiona de pe bursa titluri de stat Fidelis (ultima emisiune a fost la sfarsitul anului trecut, cu dobanzi la lei de 4-4.5% si la euro de 2%, dar fiind tranzactionabile pe bursa, valoarea lor poate creste sau scade - Avantaje si Riscuri la Titluri de Stat Fidelis. Comparatie cu Depozite Bancare. [VIDEO] (finzoom.ro)
- Fonduri de investitii – practic aveti acces la mai multe instrumente de economisire/investire in acelasi produs de fond = diversificare / la ele trebuie sa va ganditi pe termen lung – este urmatorul pas in investitii (fiindca sunt administrate de banci prin diviziile de asset management si deja aveti incredere in banca cu care lucrati, aveti probabil si internet banking, puteti sa programati sa se duca o anumita sume automat, lunar in fondurile de investitii, comisioanele sunt putin cam marisoare 1.2%-2.9% dar randamentele sunt superioare instrumentelor cu venit fix de mai sus si sunt lichide/ in max 72 ore ai banii in cont. Le puteti compara pe FinZoom aici: https://www.finzoom.ro/fonduri/investitii/, cu disclaimer ca randamentele din trecut nu garanteaza obtinerea acelorasi randamente si in viitor. Ca sa vi se faca un profil de investitor si sa vi se raspunda la toate intrebarile, puteti sa aplicati (apasati butonul de “Solicita Info”) la unul dintre fondurile mutuale de pe pagina de mai sus si va suna gratuit un reprezentant al adminstratorului de fonduri ales)
- Fonduri de pensii – pensia facultativa (ca pe cea obligatorie sigur o aveti). Sunt pusi banii la lucru pe termen lung. Se pot face deduceri (400 euro/an din impozit pe salariu), comisioanele sunt cam maricele, insa au avut randamente foarte bune in ultimii 10 ani si beneficiezi de dobanda compusa – avantajul timpului. Ii poti folosi dupa 60 ani sau minim 90 contributii lunare (vs pensia de la stat si cea obligatorie privata, care sunt disponibile doar dupa iesirea la pensie). Ghid pensie facultativa (finzoom.ro)
- Investitii pe bursa – printr-un broker - Practic investiti in companii listate la BVB si Randament actiuni = dividend + castig/pierdere de capital (diferenta intre pretul actual al actiunilor si pretul de achizitie). Investitia in actiuni este transparenta, diversificata, poti sa investesti si sume foarte mici, nu trebuie sa stai cu ochii pe actiuni, (se ocupa intermediarul), costurile si comisioanele (0.2-0.8% din tranzactie) sunt mai mici decat costurile notariale/imobiliare (uitati aici o lista cu brokeri si comisioane)
Mult success in tot ceea ce intreprindeti si, pe langa economisire/investire regulata si diversificare, un alt principiu in investitii este sa incepi cat mai devreme pentru a te folosi de puterea dobanzii compuse.
|
|
|
|
Nivel: CMS users
Grupuri: Registered
Intrat: 17.09.2021(UTC) Postari: 1
|
Buna ziua.
Am cateva nelamuriri referitoare la titlurile de stat Fidelis.
1. Au un regim similar titlurilor Tezaur in ceea ce priveste rascumpararea lor inaintea scadentei? Adica daca o fac se pierde dobanda? Auzisem varianta urmatoare: daca subscriu pentru cele cu scadenta la 3 ani (de exemplu) si peste 2,5 ani am nevoie de bani, imi pot recupera suma subscrisa (principalul) si dobanda aferenta celor 2 ani (pierzand-o pe cea aferenta celor 0,5 ani). Adevarat? Sau se poate recupera doar principalul? Sau, fiind tranzactionabile la BVB, nu se pot recupera banii deloc inaintea scadentei, ci doar vanzandu-le pe bursa?
2. In cazul in care NU doresc tranzactionarea titlurilor pe bursa si astept implinirea scadentei, atunci le voi putea rascumpara la valoarea lor nominala (100 LEI/EUR) sau la cotatia din acel moment la BVB?
Va multumesc.
|
|
|
|
Nivel: Member
Grupuri: Registered
Intrat: 24.11.2016(UTC) Postari: 21 Locatia: Bucuresti Multumiri: 2 ori A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
Titlurile de stat Fidelis se pot răscumpăra înainte de termen doar pe bursă (prin vânzare)
și, în acest caz, nu se pierde dobânda încasata deja (in exemplul dvs. pe 3 ani, se pastrează dobanda încasată pe 2 ani, dar nu se mai încasează dobanda pe ultimul an).
Dacă se asteaptă pâna la scadență, se primește valoarea nominală + dobânda pe anul 3
Mai multe detalii privind emisiunile de titluri de stat din luna septembrie 2021, găsiți in articolul FinZoom.ro: Care sunt principalele diferențe dintre titlurile de stat Tezaur si Fidelis
|
|
|
|
Salt la forum
Legenda si permisiuni de acces...
Nu poti posta subiecte noi in acest forum.
Nu poti raspunde la subiecte in acest forum.
Nu iti poti sterge postarile din acest forum.
Nu iti poti edita postarile din acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaje in acest forum.
Acesta pagina a fost generata in 0.091 secunde.