Finzoom.ro
»
Economisire si investitii
»
Investitii
»
Titluri de stat - bani primiti la scadenta
Nivel: Advanced Member
Grupuri: Registered
Intrat: 21.02.2017(UTC) Postari: 89 Locatia: Bucuresti
|
Am si eu o intrebare simpla referitoare la Titlurile de stat TEZAUR vs. FIDELIS. Am citit articole pe site-ul dvs.
In cazul Titlurilor de stat - FIDELIS, pretul titlului de stat este fluctuant/volatil doar in situatia vanzarii inainte de scadenta/termen si doar in situatia in care se opteaza pentru tranzactionare bursa? Astfel, la scadenta, daca nu vreau sa le tranzactionez la bursa, voi primi garantat inapoi exact suma investita initial. Este adevarat?
|
|
|
|
Intrat: 07.07.2016(UTC) Postari: 88 Locatia: Bucuresti A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
Buna ziua, Aveți dreptate, ați interpretat foarte bine felul în care funcționează cotațiile titlurilor de stat: ele se tranzacționează pe bursă la prețuri stabilite în mod liber, în funcție de cererea și oferta investitorilor care vor să vândă/să cumpere titlurile de stat. Evident, în funcție de mai mulți factori (evoluția dobânzilor interbancare fiind unul dintre cei mai importanți factori), prețul de pe bursă al titlurilor de stat poate fluctua. La scadență însă, statul mereu va returna investitorului suma plătită de acesta pentru fiecare titlu de stat, indiferent de cotația de pe bursă de până atunci. În general vorbind, cu cât scadența se apropie, cu atât valoarea unui titlu de stat scade pe bursă, având în vedere că persoana care cumpără respectivul titlu de stat va avea mai puține cupoane de încasat (mai puțină dobândă de încasat). Așadar, dacă cumpărați titluri de stat și nu le vindeți niciodată pe bursă, nu sunteți în niciun fel afectat de cotația de pe bursă a acestor titluri, iar la scadență veți primi înapoi suma plătită inițial (iar pe parcursul anilor până la maturitate veți primi plăți constante reprezentând cupoanele/dobânda).
|
|
|
|
Nivel: CMS users
Intrat: 17.07.2022(UTC) Postari: 2
|
Buna ziua, Subscrisesem la titluri de stat Fidelis in lei si in euro prin doi brokeri diferiti romani (din care unul este membru al sindicatului de intermediere). Nu am vandut nici cumparat astfel de titluri pe bursa, ci am asteptat scadenta. Citisem articolul dvs https://www.finzoom.ro/a...-4e69-8a88-26b2a3016646/ , acolo unde se mentioneaza: Citat:Cand titlurile de stat ajung la scadenta si ridici banii ai comision de retragere de la broker?
Nu, comisionul este zero cand Ministerul Finantelor rascumpara titlurile de stat. Nu mica mi-a fost surpriza cand am constatat ca fiecare broker a tras comision la intrarea banilor in contul de tranzactionare atunci cand au ajuns la scadenta titlurile in lei. Am cautat in lege (ordin 294 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului finanțelor nr. 2118/2020 din 13 iulie 2020 privind aprobarea Prospectului de bază pentru Programul FIDELIS) dar n-am gasit nicio interzicere a comisionarii la rambursarea principalului si dobanzii (nu la subscriere, acolo clar e interzisa), cel putin la lei. Mai mult, la rambursarea principalului si dobanzii la euro, se mentioneaza in lege: Citat:Orice comisioane percepute de băncile care asigură intermedierea cu privire la plățile efectuate ca urmare a detinerii de Titluri de stat denominate în Euro vor fi suportate de către Deținătorii de Titluri de stat. Unde anume in lege ati vazut dvs ca comisionul este zero? M-ar ajuta aceasta informatie, pentru a putea cere de la brokeri banii inapoi pe comisioane. Modificat de catre utilizator duminică, 17 iulie 2022 09:02:32(UTC)
| Motiv: Nespecificat
|
|
|
|
Intrat: 07.07.2016(UTC) Postari: 88 Locatia: Bucuresti A fost multumit de: 1 -ori in postarea 1
|
Bună ziua. Așa cum este menționat în articol, comisionul este zero când Ministerul Finanțelor răscumpără titlurile de stat. Așadar, Ministerul nu percepe comision. În schimb, intermediarii pot avea propria politică de comisioane, așa cum este de asemenea menționat în articol ”în timp ce ceilalți intermediari vor aplica propria politica de comisionare.”
|
|
|
|
Intrat: 17.07.2022(UTC) Postari: 2
|
Multumesc pentru raspuns. As avea doua observatii: Mentiunea din articol ”în timp ce ceilalți intermediari vor aplica propria politica de comisionare” se refera la scenariul tranzactionarii pe bursa, ceea ce este altul decat scenariul meu (al asteptarii scadentei). Daca doreati sa transmiteti in articol ca ministerul nu percepe comision, ar fi trebuit exprimata intrebarea "...ai comision de retragere de la minister?", nu "...ai comision de retragere de la broker?"
|
|
|
|
Intrat: 04.12.2022(UTC) Postari: 1 Locatia: Bucuresti
|
Buna ziua, Tot referitor la articolul " Intrebari si raspunsuri despre titlurile de stat FIDELIS, in lei si euro" am o nelamurire ref la Citat:Cand are loc plata dobanzii (Cuponului)?
La titlurile de stat dobanda se plateste anual.
In cazul in care se tranzactioneaza pe bursa, dobanda se calculeaza la zi si este platita de catre cumparatorul titlului (catre vanzator). adica, daca vand pe bursa inainte de scadenta, la pretul de vanzare din acel moment, cum anume si cine face acel calcul de dobanda la zi, si cum anume se plateste dobanda de catre cumparator (adica cum se adauga dobanda calculata la suma rezultata conform pretului de vanzare a titlurilor Fidelis)? Aici as avea nevoie de clarificare. Cu multumiri,
|
|
|
|
|
Conform reprezentanților Ministerului de Finanțe, dacă se tranzacționează înainte de scadență, cumpărătorul va plăti prețul titlurilor de la bursă. Ulterior, la data de plată a dobânzii, noul deținător va primi dobânda conform termenilor finali.
Calculul dobânzii la momentul vânzării / cumpărării îl face traderul (banca sau brokerul) prin care cumperi. Se transferă sumele prin el pentru dobânda acumulată până la data vânzării. Și la data de plată va primi noul deținător dobânda întreagă.
|
|
|
|
Finzoom.ro
»
Economisire si investitii
»
Investitii
»
Titluri de stat - bani primiti la scadenta
Salt la forum
Legenda si permisiuni de acces...
Nu poti posta subiecte noi in acest forum.
Nu poti raspunde la subiecte in acest forum.
Nu iti poti sterge postarile din acest forum.
Nu iti poti edita postarile din acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaje in acest forum.
Acesta pagina a fost generata in 0.076 secunde.