Nivel: CMS users
Grupuri: Registered
Intrat: 25.07.2017(UTC) Postari: 3 Locatia: Bucuresti
|
Buna ziua,
Este greu de dat un raspuns la aceasta solicitare, pentru ca raspunsul trebuie personalizat si anume, cred ca fiecarui individ i se potriveste un tip anume de investitie.
Fiecare dintre noi are asteptari de randamente mai mari sau mai mici si, corespunzator, e mai predispus la risc, sau din contra, mai riscofob.
Ca si principiu : cu cat randamentul realizat poate sa fie mai ridicat, cu atat si riscul asociat investitiei este mai mare.
Ca si idee de baza, pe care eu o recomand tuturor este de a diversifica investitia (sa nu se puna toate ouale in acelasi cos). Mai ales tinand cont ca suma de care vorbiti nu este una mica.
Pe de alta parte, doua, trei, patru “cosuri” consider ca sunt suficiente, caci, mai multe, nu ar putea fi urmarite si nici sumele investite nu ar fi foarte mari.
Propun ca o parte din bani sa o investiti pe piata de capital autohtona, comparand actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. As recomanda ca, la inceput de drum, sa cumparati actiuni la societati de tip “blue chips”, (adica la societati foarte mari, cunoscute : Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, SIF-uri).
Daca va veti deschide un cont de investitii la o casa de brokeraj, cu siguranta veti primi o consiliere cu privire la aceste aspecte.
Ca si principiu, pe bursa se poate castiga atat din cresterea valorii actiunii cumparate , cat si din dividendul distribuit. Pe de alta parte, trebuie luat in calcul ca valoarea actiunilor poate sa si scada si ca nu toate societatile acorda dividende.
Un alt avantaj al bursei este faptul ca “exit-ul” se poate face rapid, de pe o zi pe alta, lucru care …in imobiliare de exemplu, lucrurile stau diferit. Tot in comparatie cu imobiliarele, bursa ofera avantajul de a vinde parti din portofoliu, in timp ce, pe imobiliare, nu putem vinde particele din casa.
Un alt “cos” ar putea sa fie si titlurile de stat. Recent, s-au emis titluri de stat cu maturitate de 5 ani si cu o rata a dobanzii (un cupon) de 5%/an.
Ca si principiu, titlurile de stat in moneda proprie sunt cam cea mai sigura investitie, iar randamentul de 5% este mult mai bun decat cel oferit de depozitele bancare. Riscul corespunzator investitiei in titlurile de stat este dat de maturitate (de perioada pana la care exista) si de faptul ca dobanzile bancare ar putea creste in aceasta perioada.
In ciuda dobanzilor mici pe care le ofera bancile la depozite, cred ca ar trebui luat in calcul ca, o suma de bani, sa fie tinuta si in astfel de plasamente. Lichiditatea lor este una sporita, iar sumele investite (depuse) sunt sigure. (Banca Nationala garanteaza depozitele de pana la/echivalentul a 100.000 de euro).
Octavian Radu (broker)
|